Ben jij de toezichthouder met een hart voor maatschappelijke impact? Werkdag B.V. zoekt een betrokken lid voor de Raad van Commissarissen. Help ons bij de integratie met Buurts en het realiseren van Waardevol Werk in Haarlem. Heb jij bestuurlijke ervaring en affiniteit met het sociaal domein? Dan nodigen wij je graag uit om te solliciteren.

Achtergrond

Werkdag BV biedt sinds de oprichting in 2008 Waardevol Werk in het kader van de WMO en WLZ. Werkdag BV was onderdeel van Werkpas Holding BV en werd bestuurd door de bestuurder van Werkpas Holding BV De RvC van Werkdag BV werd gevormd door wethouders van Haarlem en Zandvoort. Het Buurtbedrijf was onderdeel van Werkpas Holding BV Voorafgaand aan de overname van Werkdag bv zijn de activiteiten van het Buurtbedrijf ondergebracht bij Werkdag BV.

Op 30 maart 2023 zijn de aandelen van Werkdag BV voor 100% overgedragen aan Buurts, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. Werkdag BV (incl. Buurtbedrijf) maken nu al deel uit van de organisatie van Buurts.

Tegelijkertijd met overdracht van de aandelen van Werkdag BV aan Buurts zijn de commissarissen van Werkdag BV afgetreden. Voordat tot het werven van een nieuwe Raad van Commissarissen kon worden overgegaan zijn eerst de statuten van Werkdag BV gewijzigd omdat deze niet aan de wet voldeden. Dit is begin oktober 2023 afgerond. In de eerste helft van 2024 zijn er twee nieuwe leden van de RvC benoemd. We zoeken nog naar een lid dat op voorspraak van de Medezeggenschap toetreedt tot de RvC.

Over Werkdag BV

Werkdag BV biedt in Haarlem en omgeving Waardevol Werk (arbeidsmatige dagbesteding) waar inwoners zich naar vermogen ontwikkelen en waarbij doorstroom naar een zo regulier mogelijke werkplek het streven is. Als Waardevol Werk niet mogelijk is dan wordt gezocht naar andere zinvolle activiteiten bij andere organisaties die zich daar op specialiseren. Integraal onderdeel van de dienstverlening is de begeleiding van inwoners in hun ontwikkeling en het inschakelen van ondersteuning op leefgebieden door bijvoorbeeld Sociaal Wijkteam. Daarnaast doet Werkdag ook job coaching en verricht re-integratie activiteiten.

Het Waardevol Werk vindt in Haarlem plaats in het Buurtbedrijf, De Snuffelmug, de Waardevol 3D Werkplaats en in de Koepel Haarlem. In Heemstede in de Snuffelmug Heemstede. In Cruquius in het verzamelgebouw van het Participatiebedrijf. In Zandvoort is De Verbeelding Zandvoort gevestigd in de Blauwe Tram en in de Circulaire Hotspot. Werkdag biedt begeleiding op de werkervaringsplekken bij werkgevers in de regio.

Buurts (sinds 1 januari 2023 uitvoerder van het sociaal domein, voorheen de gemeente Haarlem) en de gemeente Zandvoort zijn belangrijke opdrachtgevers van Werkdag BV in het kader van de WMO. Daarnaast wordt er gewerkt in opdracht van voor de gemeenten Haarlemmermeer, Heemstede, Bloemendaal, Beverwijk, Velsen en Heemskerk. Via de Centra voor Jeugd en Gezin in de gemeenten biedt Werkdag in enkele gevallen per jaar begeleiding aan jongeren onder de 18 in het kader van de Jeugdwet. Ook biedt Werkdag passende Zorg- en dienstverlening  aan in het kader van de Wet Langdurige Zorg als opdrachtnemer van het Zorgkantoor Kennemerland, het UWV, op individuele basis vanuit Persoons Gebonden Budget en in onder aanneming voor Zorgorganisaties als GGZ InGeest, Hartekampgroep, RIBW en Philadelphia. Verder voert Werkdag BV werkzaamheden uit voor de afdeling Werk & Inkomen van de Gemeente Haarlem en Zandvoort.

Governance Werkdag BV

Werkdag BV was tot 30 maart 2023 onderdeel van Werkpas Holding BV en werd bestuurd door de bestuurder van Werkpas Holding BV De RvC van Werkdag BV werd gevormd door wethouders van Haarlem en Zandvoort. Het Buurtbedrijf was onderdeel van Werkpas Holding BV. Voorafgaand aan de overname van Werkdag bv zijn de activiteiten van het Buurtbedrijf ondergebracht bij Werkdag BV.

Op Werkdag BV is de governancecode zorg van toepassing.

 

Buurts (zie ook hieronder) is sinds 30 maart 2023 met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 enig aandeelhouder van Werkdag BV. Een van de statutair bestuurders van Buurts is tevens directeur van Werkdag BV. Het bestuur van Buurts vertegenwoordigt Buurts in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, waarvan Buurts het enig lid is.

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders benoemt de RvC. In de praktijk van governance van Buurts zal het bestuur van Buurts, als enig lid van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders de Algemene Ledenvergadering van Buurts consulteren alvorens tot benoeming over te gaan. Daarnaast heeft de MedezeggenschapsRaad Werkdag BV (cliëntenraad van Werkdag BV) het recht op een bindende voordracht te doen voor één positie binnen de RvC. En  wordt de MR conform de MR regeling betrokken bij de sollicitatieprocedure om te komen tot een goed advies aan de ALV.

Recentelijk zijn de statuten van Werkdag BV herzien om ze weer te laten voldoen aan de eisen van de wet, de governancecode zorg en de eisen vanuit de WTZa.

Over Buurts

Stichting Haarlem Effect, Stichting Dock Haarlem, Zorgbalans, Stichting Ontmoeting, PerMens en het Leger des Heils hebben in 2022 als combinatie ingeschreven op de aanbesteding “Gewoon in de wijk” en de opdracht gegund gekregen. De opdracht betreft de uitvoering van ondersteuning van bewoners vanuit de keten van sociale basis, Waardevol Werk, wijkteams en ambulante ondersteuning en omvat een periode van 8 jaar, ingaande 1 januari 2023. Eis bij de aanbesteding “Gewoon in de wijk” was de overname van (de activiteiten) van Werkdag BV en het Buurtbedrijf. Beiden actief op het gebied van Waardevol Werk.

Ten behoeve van de uitvoering van de opdracht is eind 2022 de coöperatie U.A. Buurts opgericht waarvan de partijen die samen ingeschreven hebben lid zijn (met uitzondering van het Leger des Heils die een bijzondere positie inneemt). Het hoogste orgaan van de coöperatie is de Algemene Ledenvergadering waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn. De ALV benoemt het bestuur van Buurts, dat bestaat uit twee statutair bestuurders, die gezamenlijk bevoegd zijn en collegiaal sturing geven aan de uitvoering van de opdracht en de organisatie.

Toekomst Werkdag

Buurts wil de activiteiten van Werkdag BV volledig integreren in Buurts. Dit leidt naar verwachting tot het liquideren van Werkdag BV richting eind 2024. Eén en ander ligt echter nog wel bij de medezeggenschapsorganen ter advisering voor. Met de integratie is inmiddels al wel begonnen. Er ligt een tijdspad, de voorbereiding is begonnen en de eerste stappen zijn gezet. De samenwerking tussen Werkdag BV en Buurts op de werkvloer is al geïntensiveerd.

Wie we zoeken

De commissarissen die we voor Werkdag BV zoeken hebben hart voor Waardevol Werk, ze zijn breed maatschappelijk georiënteerd en hebben bij voorkeur binding of affiniteit met Haarlem en omgeving. Ze kennen het sociaal domein en daarbinnen de arbeidsmatige dagbesteding en zijn bekend met de Governancecode Zorg en dienen conform die code te handelen. Ze zijn in staat om vanuit een brede maatschappelijke blik toezicht te houden en beschikken over inhoudelijke en bestuurlijke ervaring. Voor het functioneren van de Raad is een goede teamsamenstelling van belang. Ze hebben WO/HBO werk- en denkniveau.

Raad van Commissarissen Werkdag BV

De Raad van Commissarissen heeft tot taak het houden van integraal toezicht op het beleid van het bestuur en de algemene gang van zaken binnen Werkdag BV. De Raad van Commissarissen wordt als klankbord betrokken bij het strategisch beleid en de positie in de maatschappelijke context. De RvC heeft bepaalde in de statuten van Werkdag gewaarborgde taken en bevoegdheden.

 

Doel en kerntaken Lid Raad van Commissarissen

Doel:

Bijdragen aan het bewerkstelligen van de bedoeling van Werkdag BV door in teamverband met het geheel van de Raad van Commissarissen vanuit zijn/haar eigen deskundigheid te fungeren als toezichthouder en klankbord voor het bestuur.

Kerntaken:

Houdt zich met inachtneming van de eigen rol bezig met missie, visie en strategie van Werkdag BV en de vertaling ervan in de praktijk;

Ziet toe op de uitvoering door de bestuurder van de strategie en daarmee ook op de beoogde zorgvuldige liquidatie van Werkdag BV, waarbij als voorwaarde geldt dat het medezeggenschapstraject hierover wel zorgvuldig en correct moet zijn verlopen en afgerond;

Stelt zich actief op de hoogte van en signaleert relevante (beleids-)ontwikkelingen en kansen in de (lokale) context van organisatie;

Toetst de richting en prestatie van de organisatie aan relevante ontwikkelingen en signaleert afwijkingen;

Ziet toe op de toepassing van de Governance Code Zorg en de belangrijke voorwaarden voor goede zorg (1.1. Governancecode Zorg) op basis van de zeven principes die breed gedragen zijn in de hele sector;

Fungeert als klankbord voor de bestuurder;

Monitort de sfeer en het organisatieklimaat binnen de organisatie;

Is aanspreekbaar voor bestuurder(s) en stakeholders;

Onderhoudt voeling met de werkorganisatie door het bijwonen van organisatiebrede bijeenkomsten, het voeren van één op één gesprekken met bestuurder(s), het onderhouden van contact met de medezeggenschapsraad, managementteam en andere belanghebbenden.

Voor het lid benoemd op voordracht van de MR streven we naar kennis van en/of betrokkenheid bij cliëntenbeweging, medezeggenschap of belangenbehartiging van mensen met een maatschappelijke en/of psychische kwetsbaarheid.

Wat je krijgt

Met een positie in de Raad van Commissarissen krijg je een maatschappelijke functie van betekenis. Je krijgt de verantwoordelijkheid om toezicht te houden en het bestuur te ondersteunen met beleidsmatige keuzes. Hiervoor ontvang je een passende vergoeding.

Solliciteer

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jaap Kemkes, voorzitter RvC Werkdag BV, jaap@kemkesea.nl, 06 24 69 63 36.

Sollicitaties graag voor uiterlijk 4 augustus met motivatiebrief en CV naar bestuurssecretariaat@buurts.nl